Pravoslávni veriaci na Slovensku dnes začínajú sláviť vianočné sviatky

06.01.2010 Prešov

Prešov 6. januára (TASR) – Veriaci Pravoslávnej cirkvi na Slovensku, ktorá sa riadi juliánskym kalendárom, dnes začínajú sláviť vianočné sviatky.
Už od rána vo všetkých chrámoch prebiehajú slávnostné bohoslužby. Veriaci z Prešova a okolia sa tradične stretávajú v Katedrálnom chráme sv. kniežaťa Alexandra Nevského, kde v rámci duchovných príprav pred oslavami narodenia Mesiáša, dnes večer absolvujú aj takzvané Veľké povečerie.
Sviatku Narodenia (Roždestva), ktorý po Svätom vzkriesení (Pasche), považujú pravoslávni kresťania za druhý najväčší sviatok cirkevného roka, predchádza dlhý 40-dňový pôst.
\"Začína sa oslavovať tento sviatok už z večera, kedy veriaci po západe slnka prichádzajú do chrámov a v nich sa slúži takzvané Veľké povečerie s utierňou. Toto vlastne nás ako keby pripravovalo na ten vrchol sviatku - liturgiu, ktorá sa bude konať ráno na druhý deň, \" vysvetľuje protodiakon Ján Husár.
Svätá archijerejská liturgia Narodenia Isusa Christa, ktorú by mal spolu so zborom duchovných celebrovať najvyšší predstavený pravoslávnej cirkvi na Slovensku arcibiskup Ján, sa v prešovskom chráme začne 7. januára o 9. hodine.
Po ňom nasleduje 8. januára sviatok Presvätej Bohorodičky, 9. januára počas bohoslužieb budú veriaci spomínať na prvomučeníka sv. Štefana a v pondelok sa pomodlia za betlehemské neviniatka.
K slávnostne prestretému stolu pravoslávni veriaci zasadnú ešte dnes pred Veľkým povečerím, ich pôst sa však končí až na Sviatok narodenia. Podľa zaužívaných zvykov sa pred večerou všetci členovia rodiny umývajú vodou a k jedlu si sadajú až po spoločnej modlitbe.
Väčšina z nich dodržiava tradície a pravidlom býva, že až do večere vôbec nejedia a pijú iba vodu alebo čaj. Aj samotná večera pozostáva z pôstnych jedál. Na stoloch v rodinách sa objavuje kapustová polievka s hubami bez mäsa, nechýbajú zemiaky, med, cesnak, chlieb, sušené ovocie a jedlá zo zeleniny. V minulosti ľudia počas štedrej večere dokonca nejedávali ani rybu. Na vidieku patrí k tradíciám aj prinášanie slamy do príbytkov a zostatky z večere sa rozdeľujú domácim zvieratám.
Pravoslávni v Česku a na Slovensku, s výnimkou niektorých obcí na východe krajiny, sa riadia výlučne juliánskym kalendárom podobne ako pravoslávne cirkvi v iných slovanských štátoch. Na Slovensku sa podľa oficiálnych štatistík hlási k tejto cirkvi približne 50.000 kresťanov.
 

Vyberte región